Attefallshus skapar få bostäder i Göteborg

I sommar firade Attefallshusen ett år, och på många håll har de blivit mycket populära. Dock är det inget man ser så mycket av i Göteborg - även då man kan göra så mycket med dem. 

Det finns många spekulationer om vad man kan göra med ett Attefallshus. Men vad som är en förutsättning är att man ska ha en tomt där man får plats med huset samt att man även måste ha ett hus redan på sin tomt. Alltså går det inte att enbart köpa en tomt för att bygga ett Attefallshus - även om det i praktiken är fullt möjligt att bo i ett sådant hus. 

 

Få ansökningar till komplementbostäder

 

Det är i Göteborgsposten vi kan läsa om att det inte varit ett sånt tryck på Attefallshusen som man kunde hoppats på. Det är endast 12 av 19 ansökningar som kommit in om att få bygga en komplementbostad. Att man marknadsför husen som en möjlighet att mans ak kunna lösa bostadsbristen blir därav lite märklig och något som verkligen inte stämmer. Vad Attefallshusen är, är att det är ett kompelmentboende som man får bygga utan bygglov men att man måste säga till hos byggnadsnämnden. Huset får vara 25 kvm och man får inreda med kök och badrum - så man kan leva där året runt. Förhoppningen var att många skulle bygga ett sådant hus för att sedan hyra ut till bosatdslösa och ungdomar. Detta stämmer inte då de flesta som byhher husen bor på glesbygden eller vill komplettera sitt landsställe och då inte hyra ut det. Men nu när Regeringen beslutat att minska rotavdragen och lägga mer pengar på bostadsbygget kanske vi ändå får en lösning på problemen som politikerna får lösa och inte privatpersonerna. 

Känner man för att ta tag i sitt byggande och blåsa liv i Attefalls-drömmen kan man läsa vårt inlägg om att man ska låta sig bli inspirerad av arkitektur först. Då kan man få en mycket intressant insida på sitt hus som förtrollar.