Hur ska vi bygga?

Att renovera varsamt och bygga nytt med eftertanke är dagens melodi. Borta är sextio- och sjuttiotalens nytänk, då historiska byggnader jämnades med marken och ersattes av konforma betongklossar invändigt klädda i plast och asbest. Idag bygger vi långsiktigt, för en hållbar utveckling.

Genom att bygga med tanke på framtiden, bygger vi idag modernt. Idag har det blivit detsamma som miljöanpassad. Långsiktighet är ett ledord både i fråga om material, arkitektur och inredning.  Energisnåla lösningar har alltså blivit trendiga. Inte bara genom miljölobbyns påverkan, utan också för att de riktiga trendsättarna sett fördelarna med att bygga för framtiden.

Detta gäller både de stora byggbolagen och för den medvetna hemmafixaren som renoverar huset. Genom att välja miljövänliga, moderna material ökar både husets och jordens livslängd. PVC-fönster är en modern teknik som erbjuder en långsiktig lösning. PVC istället för glas är en metod som är miljövänlig och modern, energisnål, praktisk, underhållsfri. Istället för glas i fönstren används alltså en typ av plast, som inte släpper in lika mycket kyla utifrån och därmed minskar energiförbrukningen.

Vad som är modernt ifråga arkitektur och inredning har naturligtvis alltid varierat med tiden, och kommer fortsätta att göra det. Det tycks dock uppenbart att den miljömedvetna trenden kommer att hålla i sig ett bra tag framöver. Slitstarkt och miljömedvetet är samtidens ledord.