Om den första kyrkan byggdes nu?

Hur hade det varit om religion kom nu. Eller snarare. Om Kristendom spred sig nu. Om vi för första gången hörde talas om Bibeln. Om Jesus Kristus. Och om Gud. Hade antalet troende blivit lika stort? Hur hade det varit mot de andra religionerna?  Kanske hade vi bara behandlat bibeln som en Harry Potter bok. En saga, men ingenting mer. Samtidigt vet en ju inte, kanske hade den spridit sig. Kanske hade den blivit lika stor? Någonting som är väldigt intressant är tanken på hur kyrkorna skulle sett ut, om de byggdes nu? För visst hade de blivit mer moderna, och kanske hade de fått en helt annan form. Vilket material hade använts? Och hade taket varit lika högt? Det är självklart omöjligt att veta, och  då kanske det är onödigt att spekulera – men samtidigt är det ju roligt! Och speciellt svårt att låta bli. Här är en liten tanke på hur kyrkan skulle sett ut, om den första byggdes nu:

 

  • Kanske skulle vi tänka mer miljövänligt. Det är ju helt klart någonting som är aktivt dessa dagar. Och inte för att kyrkorna egentligen är dåliga för miljön, så kanske vi ändå skulle ha det i tanken. Kanske skulle vi använda oss av företag så som Arteferroinox.se, vilka fokuserar på det rostfria – och därmed också miljön.

 

  • Hur skulle formen på den nya kyrkan vara? Skulle den vara rund? Kanske som globen. Kanske skulle den vara gjord i glas? Så att alla har möjlighet att delta, även om man inte vågar sig in i kyrkan. På så vis sprider de sitt budskap också! 
     
  •  Men hur skulle det vara med Jesus? Skulle han hänga på korset? Att spika upp någon på ett kors känns inte speciellt modernt? Det gör i och för sig inte dödstraff överhuvudtaget. Samtidigt skulle väl inte kristendomen vara det den är om inte Jesus offrade sitt liv för folket? Det är otroligt oklart kring hur det skulle vara, förhoppningsvis skulle man tänka att det är tanken som räknas – och ha någonting annat som symbol.

 

Liv utan kyrka otänkbart

 

Nej, det var svårt att se framför sig hur religionen skulle fungera som ny, och hur kyrkorna skulle ha sett ut. Det är ju så långt ifrån verkligheten, och oavsett om en är troende eller inte, så finns religionen mitt ibland oss hela tiden. Den finns i vår vardag, och den går inte att tvätta bort bara så där. Däremot är det kul att se att kristendomen och kyrkorna utvecklas, trots att det blir allt färre som tror i Sverige. Svenska Dagbladet har skrivit om ämnet här, och det är verkligen en intressant läsning. De nämner bland annat att det byggs en kyrka i Årsta-Enskede, vilken är vädligt modern. Så här skriver dem:


Det är arkitekten Johan Celsings vinnande förslag som ska ge Årstaborna en ljus, lågmäld kyrka i modernistisk tradition med 190 platser under höga fönster. Det sker genom att Årsta centrums andaktssal från 1970 byggs ut, och något kyrktorn behövs inte - Årstaborna har redan en klockstapel. Skälet att bygga riktig kyrka i Årsta är stor inflyttning samtidigt som man menar att resvägen till församlingens huvudkyrka är för lång.